Какво представлява стресът и как да го избегнем

Какво представлява стресът и как да го избегнем


Какво представлява стресът и как да го избегнем
27-01-2016

 

Стресът е един от бичовете на съвременното общество. Всички говорят за него, оплакват се от него, оправдават се с него. По-малко обаче са тези, които се опитват да се справят с него. Възможно ли е това изобщо?

 

 

Какво представлява стресът? През 1936 г. след поредица експерименти с лабораторни плъхове Ханс Селие1 формулира първата концепция за стреса. Тази концепция търпи допълнителна фина настройка през годините, за да достигне до настоящата си дефиниция, а именно, че „стресът е неспецифична реакция на тялото към всяка промяна“ в процеса на адаптация, който се създава като реакция към стимул (наречен стресор) и се проявява чрез промени в хормоналните нива и размерите на много органи2. Неспецифична реакция означава, че е реакцията е еднаква, независимо от вида на стресора.

 

Простичко казано, това е естествена реакция на тялото при сблъскване с непозната или трудна ситуация (или по-скоро ситуация, която то приема за трудна). Тази ситуация може да се дължи на различни външни и вътрешни фактори като околна среда (температура, светлина), физиологично (заболяване) и психично (притеснения) състояние, семейни и лични проблеми и други, които най-общо наричаме стресори. Тялото ни не различава стресорите един от друг,  то просто реагира по начина, който Природата му е заложила преди стотици хиляди години.

 

В онези времена основните заплахи за хората са били – да не умрат от глад, от студ и от диви животни.  За да оцелеят физически, Природата им дава допълнителен механизъм, който днес наричаме общ адаптационен синдром (ОАС). ОАС се задейства под въздействието на конкретен стресор и е свързан с активиране на вътрешните ресурси на тялото, като учестяване на сърдечната дейност, производство на допълнително хормони от надбъбречните и други жлези, освобождаване на захарните запаси и стягане на мускулите, насочване на кръвта към крайниците, спирането на по-маловажните процеси в организма за сметка на други и прочие. Тялото се подготвя за битка или за бягство. И за двете са необходими повече физическа и психическа сила от обикновено, които учестеното сърцебиене, отделените хормони, ускорената мозъчна дейност ни дават. Следващият етап на ОАС е свързан с поддържане на тази повишена активност и активизирането на защитните механизми за преодоляване на препятствията. Последният етап на ОАС или стадия на изтощението настъпва, когато тялото изчерпи своите надбъбречни и други ресурси. Тогава е време за почивка и възстановяване. 

 

С течение на времето хората значително променят своя външен вид и умствен капацитет, но реакцията на стресорите остава сравнително същата. Независимо дали става дума за пряка заплаха за живота (като преследване от диво животно) или за нещо далеч по-безобидно като закъсняване за работа в час пик, нашето тяло реагира на стресорите по един и същи начин. То излива коктейла от хормони в системите си и започва да работи по многократно изпитаната схема. За нас остава да сърбаме последствията от това. В нашето забързано ежедневие стресовите фактори са безброй. Често скачаме от една задача на друга без да се замислим и без да отделим дори минимално време за почивка. А, ако не позволим на тялото си да се възстанови, последиците могат да бъдат много сериозни. Най-често те са свързани с храносмилателни проблеми, лош сън, умора, отпадналост, слаба имунна система, раздразнителност, депресия. С течение на времето това създава предпоставки за повишаване на кръвната захар, проблеми със сърдечно-съдовата система, язви. Все повече се говори, че сериозните заболявания като диабет, ракови образования и други възникват от непрекъснатото излагане на стрес, комбинирано с лошите условия на средата и нашите нездравословни навици2.

 

Има ли изход от тази ситуация? Има, но първо трябва да си дадем сметка, че той зависи от самите нас. Трябва да осъзнаем реалната ситуация и да оценим дали реагираме адекватно на нея или не, а след това да променим каквото можем. Често се ядосваме за неща, които са извън нашия обсег – като лоши шофьори по пътищата, закъснения на колегите; позволяваме на лошото отношение на другите да влияе върху нас самите. За съжаление това са все неща, които не можем да променим. Единственото, което можем да променим е нашето лично отношение към ситуацията. И да поставим основите на собственото си психическо и физическо здраве. Това не е толкова трудно, колкото изглежда, но изисква промяна на някои навици. 

 

 

Първо, дайте си сметка на кои неща се ядосвате в ежедневието си. Преценете доколко те са важни за вас. При нов сблъсък с по-маловажните се опитайте да потиснете спонтанната си реакция и си кажете, че всъщност няма значение.

Обмислете кои са важните неща. Запитайте си какво може да направите - например да погледнете ситуацията от нов ъгъл или да избягвате стигането до нея. Потърсете помощ от колеги, приятели, семейство, специалист. Потърсете техники, които да ви помогнат да постигнете душевно спокойствие. Една от техниките, която аз много харесвам и използвам често е Техниката за емоционална свобода. Изключително ефективна и лесна за прилагане. Не изисква нищо освен няколко минути насаме със себе си. Може да се прилага навсякъде и по всяко време.

 

Второ, не можем да се справим със психическия стрес, ако физическият фундамент (физическото и здравословно състояние на тялото) не е стабилен или направо липсва. Тук основна роля играят редовното и рационално хранене и пълноценната почивка. Терминът рационално хранене засяга много неща, но накратко казано това е снабдяването на тялото с необходимите му макроелементи, като протеини, въглехидрати и мазнини, и микроелементи, като витамини, минерали, антиоксиданти и други. Тази тема е много обширна, затова няма да се спирам тук на нея, само ще кажа, че има значение от каква храна набавяш тези елементи – например килокалориите, набавени от шоколада, по качество са различни от тези в плодовете.

 

И трето, движението е един от основните начини за преодоляване на стреса затова трябва да се стремим да включваме повече (редовно) движение в ежедневието си. Когато спортуваме в тялото се отделят поредица от важни вещества като ендорфини и други хормони, които не само ни правят щастливи, но и помагат за възстановяване на баланса. Допълнително, спортът заздравява мускулите, ставите, костите, поддържа сърдечно-съдовата система в добро състояние, укрепва имунната система. Може да изберете Ти-Тап, аеробика, фитнес, йога, Пилатес, каране на колело, разходки на чист въздух, вариантите са безброй, просто не се отказвайте да ги търсите. Всеки може да намери своя вид движение или спорт, стига да не се отказва да търси. Спортувайте редовно – два или три пъти седмично по 30-60 минути са достатъчни, за да се сте здрави и във форма. Ако нямате толкова време, обърнете се към Ти-Тап. 15 минути дневно, 3-5 пъти седмично са всичко от което имате нужда. Повече информация за Ти-Тап може да намерите на ShapeSweetness.

 

Гергана Радович, Мастер Ти-Тап треньор

 

Литература

  1. Selye H. 1936. A syndrome produced by diverse nocuous agents. Nature 138 (3479, July 4):32
  2.  Taché J., Selye H., Day S. B. (1979). Cancer, Stress, and Death. 

 

 

 

Гергана Радович, Мастър Ти-Тап треньор и специалист по човешки фактор е инженер по образование. От години изследва и опознава човешката природа в когнитивен и физически аспект. Тя е ISSA сертифициран персонален треньор и  Мастер Ти-Тап треньор, единственият такъв извън Северна Америка. Занимава се с Ти-Тап повече от 5 години. Убедена, че този комплекс, от на пръв поглед лесни уражнения, работи безотказно, се наема да направи това знание достъпно за повече хора, защото както казва самата тя - "Да, ние можем да бъдем по-здрави и по-щастливи, стига да знаем как да го постигнем". 

Ако искате да се запознаете лично с нея и да изпробвате Ти-Тап упражненията, може да посетите Ти-Тап тренировките й в спортен комплекс Спарк
Love calls everywhere and always…

Love calls everywhere and always…
14-02-2017
Според будизма, истинската любов има четири аспекта – великодушие, състрадание, радост и свобода. Не се страхувайте да покажете любовта си, да бъдете себе си, да заявите присъствие, да осъзнаете своето място и да оцените мястото и присъствието на другия в живота си... Думи като „Аз съм тук, за теб “ и „Аз ...
виж още ...
виж всички
Flower
Flower

Какво имам в хладилника?

Ако се чудите какво да сготвите с продуктите, които имате в хладилника, използвайте нашата търсачка. Въведете основен продукт и негов подвид, натиснете "Търси". Ще се появи списък от рецепти които съдържат всички продукти или част от тях.
Flower


Flower

Най-харесвани

Великденски КозунакДива ферментация на зеленчуци
Малиново изкушениеКартофен пай с леща и бакла
Соден хляб с лимец, босилек и чесънДвойно шоколадови кексчета с привкус на мента и лайм
Печен патладжан по персийски Картофени кюфтета
Flower

Студено кафе с ароматни подправки

Студено кафе с ароматни подправки
21-08-2016
  Всяко едно пътуване  на юг или на изток от Европа, е наслада както за душата, така и за небцето. И ако на изток към централна Азия, чаят постепенно измества кафето, то на юг към Африка, не само че е ежедневие, но и държи челни позиции.   Преди време попаднах на публикация на ...
виж още ...
виж всички

Освежаващ фреш с пъпеш и босилек

Освежаващ фреш с пъпеш и босилек
08-02-2016
Сто процента освежаваща напитка за горещ или просто „труден“  ден. Всичко от което се нуждаете е парче охладен пъпеш, няколко стръка пресен босилек, вода и лед. Блендирайте или пасирайте всичко заедно. Декорирайте със свежи листенца босилек и сервирайте във висока стъклена чаша.   Наздраве,   Деси
виж още ...
виж всички